En snabb guide till vinutbildningar

18.05.2015 17:18

Att vara vinexpert går tyvärr inte bara ut på att snurra på ett vinglas samt dofta och smaka på vin. Att snurra och dofta är en del av en vinutbildning men det finns mycket mer att lära. Om ens plan är att lära sig mer än så krävs det mer än en endagskurs eller en kvällsprovning. Om du vill jobba i branschen så tillkommer mycket teori till de praktiska momenten. Det finns många olika sorters vinutbildningar och kurser så innan man bokar in sig bör man hitta en som möter de förväntningar man har. Är det en dagskurs för dig och en vän, vilket mest ses som en rolig grej, eller är det en personalutbildning för jobbet? Är du ute efter en vidareutbildning eller vill du hitta de bästa vinutbildningarna som sedan kan leda till en helt ny karriär?Är man mest intresserad av en rolig dag och att under ett par timmar lära sig mer om ett par viner kan man hitta kurser och smakprovningar både via Systembolaget och på nätet. Är man ute efter en karriär finns det ett flertal jobb som man kan söka efter sin utbildning, bland annat sommelier, försäljare i vinbranschen, distributör, importör och mycket annat. Kanske vill du driva din egen vingård?

Det finns ett flertal stora och rekommenderade utbildningar som ökar chanserna till jobb i branschen. När man väljer bland dessa bör man börja med att ta reda på hur utbildningen är upplagd och hur bred den är för att veta vilken som ger dig vad just du är ute efter. Avgörande faktorer kan även vara utbildning och erfarenhet hos lärare, skolans budget (vilket lär avspeglas i både viner som används, lärare och utbildningen i stort) samt skolans rykte. Tack vare internet sprids idag det mesta fort som vinden. Är skolan väl ansedd och hur har det gått för de som gått där tidigare? Det finns mycket information att hitta med bara några knapptryckningar och det är absolut värt tiden.

Några av de mest ansedda skolorna som har rykte om sig att ha de bästa vinutbildningarna och de mest eftertraktade examina i branschen är:

International Sommelier Guild
Wine and Spirit Education Trust
Court of Masters Sommelier
Institute of Masters of Wine

De två förstnämnda passar alla från hobbyvinaren till den ambitiösa som vill bli verksam i branschen, beroende på vald utbildningslängd. Övriga vänder sig till de som på ett eller annat sätt vill arbeta med vin och både antagnings- och examenskrav är höga. Särskilt Institute of Masters of Wine är känt för höga krav på kunskap redan vid antagning och för att vara en hård utbildning men lyckas man blir man en sann master.

Utbildningarna är ofta mellan 9 till 12 månader långa men är man däremot intresserad av att jobba högst upp i kedjan finns det även längre program. De högsta nivåerna man kan nå är Master of Wine och Master of Sommelier, vilka är program på flera år vardera.

Som med så många andra spännande yrken blir man inte färdiglärd inom vin, det finns alltid nya saker att lära. Det är ju också det som gör det så mycket mer intressant. 

Tillbaka

Kontakt

Studentlivet

© 2015 All rights reserved.

Skapa en hemsida gratisWebnode