Hur man förbereder sig för högskoleprovet

13.01.2015 10:59

Högskoleprov är ett sätt att öka sina chanser att komma in på högskola. De flesta kan tjäna på att ha gjort provet. Varför? Jo för att när man söker till högskolan finns det ett antal olika urvalsgrupper. Har du fullgoda betyg från gymnasiet hamnar du i en urvalsgrupp. Gör du högskoleprovet så hamnar du i ytterligare en urvalsgrupp. Därav kan ett bra resultat på högskoleprovet avsevärt förbättra dina chanser att komma in, vare sig du redan har betyg från gymnasiet eller inte.

Utöka ditt ordförråd

Halva provet testar din ordförståelse och läsförståelse, meningskomplettering och din läsförståelse på engelska. Passa på att läsa mycket under tiden som leder upp till provet. Läs alla olika typer av texter skönlitterära, facklitterära, tidskrifter, allt. Dyker det upp nya främmande ord, ta dem till dig och lär dig innebörden, testa dig själv på dem. Sätt upp som mål att lära dig minst ett nytt ord om dagen.

Logik och matematik

Den andra halvan testar dina logiska och matematiska kunskaper. Inför den här delen gäller det att damma av dina kunskaper om ekvationer, diagram, tabeller. Provet motsvarar gymnasiekurserna Matematik A eller Gy11 1b. Du behöver kunna de grundläggande formlerna, men även din förmåga att resonera kring matematiska uppgifter och bedöma om du har fått tillräckligt information för att kunna lösa dem.

Gamla prov

Gör de gamla högskoleprov som finns tillgängliga på internet, dels för att veta vad du behöver fokusera mest på i dina förberedelser och dels för att bli mentalt förberedd på hur provet kommer att fungera. Du kommer förstå mycket mer tydligt vad det är som kommer att krävas av dig på provet.

Fastna inte på en fråga

Under provet är det viktigt att inte fastna för länge på en fråga eftersom att det finns en tidsbegränsning. Är det helt blankt i huvudet på en fråga, gå vidare och gör de andra och återkom senare.

Leta ledtrådar i svarsalternativen

Varje fråga kommer med 4 eller 5 olika svarsalternativ där man får kryssa i en. Dra nytta av detta. Är du osäker på vad uppgiften egentligen frågar efter kan du få aningar bland svarsalternativen. Dessutom om du inte vet svaret så kan du göra en kvalificerad gissning. Uteslutningsmetoden fungerar utmärkt och du har inget att förlora på att gissa, men ett poäng att vinna om du kryssar rätt. Akta dig bara för att kryssa i två rutor på en fråga, för de kommer att strykas helt från ditt resultat, även om en av dem var rätt.

Börja i tid

För ett bra resultat krävs noga förberedelser inför det svenska högskoleprovet. Det går inte att börja förbereda sig veckan innan, istället gäller det att kontinuerligt dra i sig kunskap från det ögonblick du bestämmer dig för att göra provet. Läs tidningen varje morgon, gör två mattetal, leta efter ny ord i din omgivning. Små saker, hela tiden.

Tillbaka

Kontakt

Studentlivet

© 2015 All rights reserved.

Skapa en hemsida gratisWebnode